Till Lena Särnholm
ang. artikel i Ridsport nr 24/99
av Dag Nätterqvist


Till Lena Särnholm, Ridsport

Några synpunkter på Din artikel från Globen, som behandlade hoppning i Ridsport nr 24/99.

När det gäller hoppning verkar utbildningen på Strömsholm ha hittat rätt i de gamla hjulspåren - när det gäller hästar av kött och blod - även om den antika "mobila" trähästen var en bra början på dagens konstgjorda hästar.

Jag vill bara påpeka, att utbildningen med de olika bomserier, som dagens hoppelärare "uppfunnit" och alla andra "nyheter" har varit var kända och använda i Italien redan vid sekelskiftet och infördes till Sverige av bl..a. Thorsten Dyrssen och lanserades, genom mig, redan i slutet på 50-talet. 

Detta var italienarnas och även många andra länders "dressyrridning" som i andra nationer, främst Tyskland och även i Sverige motsvarades av dressyrridning på en dressyrbana, där kravet var att hästen skulle tränas att använda sina muskler på motsvarande riktigt sätt.

Inom den "konkreta" hoppesporten finns inget nytt att tillföra. Konsten är att plocka fram och damma av allt som under många årtionden varit "undanslängt på vinden".

Det "nya" inom hoppesporten är att helhjärtat söka avla fram lämpliga hoppehästar och att söka få fram idealiskt foder för olika uppgifter. Även att "få fram" konstgjorda hästar, som möjliggör för "hopplösa" figurer att hoppa och erhålla den njutning de önska, utan att skada hästen. Detta är absolut inte menat som en kritik på dagens hoppeutövare, ty de gör säkert så gott de kunna.

Jag gillar bara inte när dagens utövare genom sin bristande erfarenhet (ofta även bristande kunnighet) många gånger "trampa på de stora elefanternas lik" för att själva framstå som "nyupptäckare" och "forskare" på gamla kända sanningar.

Törnbotten 2000-01-07

Dag Nätterqvist VBF GSR 

PS
Studera min Hemsida - http://user.tninet.se/~vby441n - som på drygt ett år haft närmre 47.000 besök. Där kan Du följa alla mina artiklar och skrivelser från "Upprop" i Ridsport 1996 fram till mina skrivelser med svar i höst till: Idrottsministern, Skolministern och Jordbruksministern samt efter samråd med chefen för Djurskyddsenheten - en förnyad skrivelse till Jordbruksverket. Där finns en bok och ett 50-tal artiklar.

Du ska veta att denna skrivelse kommer att läggas ut på min Hemsida, med eller utan Ditt eventuella svar.
PS

 


Copyright: Dag Nätterqvist 2000
Till startsidan

Webdesign:  Susanne Elfström, som också har gjort videon Motivera din häst