Läsarbrev
med kommentar av Dag Nätterqvist

 
 
Jag har fått följande brev från en läsare.
 
Till Dag Nätterqvist

Hej!
 

Jag har tagit del av ditt gedigna arbete på internet och är mäkta imponerad av ditt engagemang som ger mig stöd i min fortsatta träning  av hästar. Jag har en tränare sedan flera år tillbaka  som varit beridare i det militära.
Jag har sett hur många elever börjat hos honom men slutat, då han som du är mycket spetsig i sina åsikter kring dagens ridning. Dagens tränare ha helt olika uppfattning om hästens form (hur den ska bära sig och ryttaren) i praktiken, så de flesta av eleverna ha gått till de tränare som förespråkar lång och låg "på bogarna" stilen  eftersom det är den vi alltid får se och då tror de flesta att detta är sanningen. Jag har trott på honom hela tiden och  att ta del av ditt arbetet har styrkt mig i min tro hur ridning ska bedrivas. Jag vill knappt åka och titta på tävlingar och titta på kända ryttare. Jag blir bara mer och mer beklämd över vad som visas.

Nog om detta .över till mitt dilemma. Jag köpte en treåring för snart tre månader sedan. Min tränare var med och valde ut hästen. Vi såg den löshoppa i grimma och det såg så trevligt ut att jag köpte hästen. Jag veterinärbesiktigade hästen och hämtade den. Säljaren tyckte inte vi skulle sätta på träns vid lastningen då det kunde oroa hästen, så jag kom hem med hästen utan att provat tränsa den.
Dagen efter försökte jag tränsa den. Det var jättesvårt men med tränarens hjälp lyckades vi. Vi åkte till ett ridhus och longerade hästen. Då upptäckte vi att hästen gnisslade tänder. Jag har börjat rida in hästen och den fortsätter med att gnissla tänder.. Efter två veckor ringde jag förra ägaren och frågade om hon märkt att hästen gnisslar tänder. Det hade hon inte. Efter två månader vill jag på min tränares inrådan lämna tillbaka hästen. Förra ägaren ville fundera och återkommer och säger att hästar som gnisslar tänder inte är något problem  och att det kan vara övergående. Hon har pratat med Erik Lette om detta och han påstås ha sagt  att domarna inte ska bry sig om tandgnisslan om hästen rör sig avspänt och bra i övrigt. Jag ringde några domare som sa ungefär detsamma  och tipsade mig om att använda sdeltvål och i värsta fall grus i hästens mun. Jag  ville ändå lämna tillbaka hästen och återfå hela köpesumman och det gick hon med på.
Dagen innan jag skulle åka med hästen ringde hon och talade om att hon talat med Bo Tibblin bl.a. och att han anser att gnisslandet av  tänder, inte är skäl nog för att återlämna en häst. Hon säger att hon vill behålla nästen 5000:-  när jag lämnar tillbaka hästen. Jag lämnar inte tillbaka hästen utan säger att jag måste fortsätta ärendet med advokat. Det som är jobbigt är att jag trivs med hästen i övrigt och att jag tror (hoppas) att beteendet ska gå att bota på något vis. Min tränare säger att det är bättre  att betala 5000:- för att slippa problemet med en häst som gnisslar tänder. Har du något tips hur man ska göra för att slippa gnisslet? Kan det medföra andra problem (bristande koncentration, stress och oro). Med vänlig hälsning och tack för din uppmärksamhet. NN
PS  Du får publicera mitt brev om du vill DS


Det vill jag av flera skäl..
Personligen ser jag inte tandgnissel i den åldern som ett så stort problem, att jag skulle låta det stå i vägen för köp av en "kanonhäst". En av mina bästa hästar "Good Looking" skulle gnissla tänder när han var klar för start - framme på bettet. Gnisslet åstadkommes genom att underkäken förs fram mot överkäken - hästen törs tydligt ta bettet och ta förbindelse med handen. När  "eftergiften i nacken" så småningom kommer och  spottkörtlarna börja masseras - då rinner  saliven  till och den naturliga "smörjningen" träder i funktion och har ofta "tuggandet" i släptåg.

Är hästen  lovande - behåll den. Begär att få Erik Lettes uttalanden skriftligt. Det är ju bra att ha om det blir en dressyrhäst och gnisslet till äventyrs skulle hänga kvar. Använd varken  sadelsåpa eller grus. Riktig ridning och honung är både bättre och godare. Om Du ska kräva återgång av köpet , anlita Ridsportförbundets advokat. 

Törnbotten 1999-04-20
Dag Nätterqvist VBF GSR
 
 
 
 
 Copyright: Dag Nätterqvist 1998
Till startsidan

Webdesign:  Susanne Elfström, som också har gjort videon Motivera din häst