Problem
Artikel av Dag Nätterqvist   
 
Inte  sällan händer det, att det uppstår problem mellan häst och ryttare, i samband med någon uppgift  ryttaren ställer sin häst inför.  Hästen verkar livrädd! Svettas! Blir istadig! Knyter sig! Skenar! Blir bitsk! Anfaller människor! Får det man kallar för lynnesfel.  
Vad är i regel orsaken till detta beteende? 

Eftersom jag 100-tals gånger blivit kallad till dylika "problemhästar" har jag ganska stor erfarenhet av detta. Resultatet är: Fyra  hästar har jag begärt  skall avlivas. Två för lynnesfel riktad mot människor och två för oridbarhet. Orsakerna  går jag inte in på här men jag begär avlivning av hästen hellre än svåra skador för människan. Hästar kan få problem, som oftast skapas av den okunnige människan!!!!! 

Jag var under min aktiva karriär inte bättre ryttare än de flesta men jag var välgymnastiserad, orädd, armstark och hade sedan barnsben sysslat med djur. Många av mina största tävlingsframgångar fick  jag  på olika problemhästar, "stoppers", skenkulor  istadiga och bitska hästar. Alla fick i stort sett samma behandling och ändrade sig mycket snabbt till att i stället vilja  visa sina bästa sidor. Jag gjorde i princip alltid på samma sätt. Gjorde mig till häst: Presenterade mig, vilket innbar att jag  pratade med dem, lät dem lukta på mig,  tog i  tyglarna och påverkade dem med dessa. Bjöd upp dem till dans. Dansade med dem. Bjöd dem ett  hinder. Bjöd dem annan typ på hinder. Utsatte dem för olika ljud. Osv. 

Det gäller att "bjuda" hästen den detalj, som kan ha orsakat problemet och se vad den gör - något  gör den  alltid. Där den oerfarne och okunnige inte ser något, ser den erfarne i regel mycket och  kan  då oftast  ge rätt medicin.  

Det gäller även att ha förmågan att uppfatta och veta, vilken detalj, som "står  på tur på behandlingslistan" eftersom lösandet av en  detalj  kan ge oväntade följder med oanade konsekvenser. Eftersom jag inte är en person "med tummen mitt i handen"  gick det i regel bra. 

Vid test av orsaken till  varför  en  häst vägrade,  kunde  kosta en "deckarbytta", eftersom ryttaren måste "bjuda hästen hindret" och lita på att den hoppar. Ryttaren  får  inte mot hindret  sitta i en sits, som i första hand säkerställer, att han inte ramla av. Detta fordrar en stor portion mod. 

Efter lösandet av ett stort antal knutar på ett stort antal hästar började jag så småningom inse och förstå  orsakerna till  de vanligast  förekommande problem hästar ställs inför. Jag började även finna en hel del mediciner för att lösa problemen. (Detta har resulterat i att jag även hjälpt många andra ryttare att lösa deras problem. När olika ryttare, även inom dressyrsporten, av journalister  blivit tillfrågade "om orsaken till  skillnad på hästen" har svaret i 90% fall  blivit allt annat än sanningsenligt. Ridsport är en typisk sport där alla framgångar beror på ryttaren själv - bristande framgång beror på otur eller inträffade oförutsedda händelser). 

Skulle jag bli ombedd att ange fem av de viktigaste skälen till problemhästar skulle dessa bli: 

  1. Bristande förmåga att på ett effektivt få hästen att uppfatta Dig som ledare  och att lita på  Dig - i alla lägen.
  2. Bristande kunskap om hästens mentalitet och därmed hans försvarssystem.
  3. Bristande kunskap om hästens anatomiska möjligheter, att lösa förelagd uppgift på ett för hästen naturligt sätt.
  4. Bristande förmåga att "läsa" hästens reaktioner. 
  5. Bristande förmåga i  att  kommunicera med hästen. Du har förmodligen inte lärt hästen grundhjälperna tydligt och därefter varit obönhörligt konsekvent.
Detta är min högst personliga  syn på och de sätt  jag har använt för att söka  närma mig och finna  hästen. 

Mina råd för att undvika problem. Lär Dig ovanstående 5 punkter innan Du tänker på att tävla. Träna in och befäst allt det som ingår i en tävling; både hemma och hos grannen. Många gånger. När det går perfekt anmäl Dig i en klass som ligger två svårighetsgrader  under det Du och Din häst kan. Minst 3 perfekta tävlingar innan Du flyttar upp en grad. 

Törnbotten 1998-11-12 
Dag Nätterqvist        VBF      GSR 


Copyright: Dag Nätterqvist 1998
Till startsidan
 
Webdesign:  Susanne Elfström, som också har gjort videon Motivera din häst