Angående hästens "ryggböjning"
Artikel av Dag Nätterqvist


Hästen tillhör de fyrfota hovdjuren - med styv ryggkotpelare - där ryggen (den del av ryggkotpelaren som är försedd med revben) inte kan böjas i lodplanet - däremot något i vågplanet. Den är som en "planka ställd på högkant". Länden kan däremot i någon mån böjas i lodplanet - men inte i vågplanet. Den är som en liggande planka. Den kanske tydligaste böjningen sker nog i "korsleden" - övergången mellan själva ryggen och länden.

När hästen korrekt trampar under sig och använder filétmuskulaturen i samspel med länd- och långaryggmuskulaturen för att "avlasta" framdelen - höjs liksom sadeln. Den som ridit mycket  kan tydligt - med sätet - "känna" detta. Förmodligen uppfattas detta även av hästen. Det brukar krävas en viss "övergångstid" för att samspelet i just detta avseende ska bli fulländat.

Läste ett inlägg, som sökte finna samma orsaker till hästens "ryggböjning" som till att en böjd linjal söker "räta ut sig" vid borttagandet av den ena "böjningskomponenten". Tanken är nog god. Men ?? Hästens kropp är konstruerad för att bära - bara sig själv. Vill människan något annat - konstruera om hästen. Detta kommer ta lång tid i anspråk. 

Personligen tror jag att ett djur, som är en blandning av en häst, en dromedar, en giraff, en sköldpadda och en svart mamba (som rör sig genom att bita sig själv i stjärten och rulla) vore idealet för många ryttare, som sakna förmågan att klara sig med det som bjuds. 

Under tiden är det klokt att rida hästen enligt de lagar, som nu råder. Följ det råd ,som den norske komikern  sade: "Fördelen med Jenterne i Amsterdam är - att det di har - det har di i Amsterdam".

Det är skälet till min artikelserie "Den naturliga vägen till Harmoni" och varför jag ger ut min Hemsidebok.

Med vänlig hälsning
Törnbotten 1999-09-29
Dag Nätterqvist
 

 


Copyright: Dag Nätterqvist 1999
Till startsidan

Webdesign:  Susanne Elfström, som också har gjort videon Motivera din häst