Tillbaka till arbetet
artikel av Dag Nätterqvist


På grund av fel på min dator har det varit dött på min hemsida men inte i mitt huvud. 

Det har varit dressyrtävling i Djursholm, där Lussan med sina elever belade de första platserna. Det var ytterligare ett bevis på vad jag tidigare skrivit i artikeln "En ond cirkel" 981005. Jag ser hela tiden för mitt inre öga "ankmamman som går i spetsen för sina ällingar", vilka alla är små kopior av "mamman". Först kommer mamman - tydligt låghalt - därefter kommer alla de mer eller mindre låghalta ällingarna. (Med låghalt i detta fall menar jag, att det är dåligt samspel mellan fram- och bakdel - hästen går på bogarna med 3. eller 4.halskotan högst och nosen tydligt bakom lodplanet genom ögat och ofta är både trav och galoppp 4-taktig). Men det är gulligt och framkallar fantastiska ovationer av alla närvarande flickor, mammor och tidningsjournalister.

Jag föreslår, att dressyrtävlingar ska komplettera musikfestivalerna i Hultsfred och att kürprogrammen rids med live-musik. Då måste lyckan vara fullständig för alla utövare av konstnärsskap.

Jag har sett två ljuspunkter i dressyrridningen dimma. Jag vill ej namnge dem för att ej riskera att de slås ned i stövlarna, med resultatet att deras hästar bli "låghalta" och tappa sina huvud. Bägge är bosatta söder om Mälaren.

Jag såg TV-sändningen från hoppningarna i Hälsingfors, där olika nationers mindre framstående ryttare deltog för att skaffa poäng till världscupen. Lika mycket som jag våndas av att se huvuddelen dagens elitdressyrryttare i aktion - lika mycket njuter jag av att se dagens hopperyttare i verksamhet.

Vid detta tillfälle visades tyvärr bara Malin Baryard, som återigen gladde mitt kritiska öga. När jag dagen efter läste en "kvällstidnings" intervju med Malin tänkte jag på det ryska ordspråket "Du ska välja Din fru genom att använda Dina öron - inte Dina ögon" . I detta fall skulle jag gett motsatt råd. Malin sa att nedslaget på sista hindret berodde på att publiken störde hästen, som därigenom med ett bakben slog ned bommen. Intet kunde vara mer fel. Eftersom jag spelat in händelsen på video kunde jag se händelsen bild för bild. En fantastiskt fin ritt som mot sista hindret gick över hästens tempo och som resulterade i ett mycket flott avsprång, utan den samling som hade behövts för att hästen skulle kunna basculera. Felet var Malins! Det får (kan ) hon bjuda på. Bortförklaringar stör oftast helhetsintrycket. 

Jag framförde till en god vän min uppfattning om våra framgångsrika hopperyttare, även dressyrryttare. Av de senare - ingen nämnd men heller ingen glömd. Vederbörande framförde då att de flesta av dessa framgångsrika ryttarna köper hästar för summor som är många årslöner för vanligt folk!?!? Ett sådant faktum talar för sig själv.

Det är sedan länge känt, att ridsporten leder den ligan, där framgångar kan köpas för pengar och där - "undantagen bekräfta regeln". Varifrån pengarna kommer och varför och i vilkas fickor pengarna slutligen hamnar är en helt annan sak!!?? Det beklagliga är, att de verkligt stora begåvningar - bland vanliga människor - ytterst sällan kommer fram utan de få oftast föra en tynande tillvaro i sportens utkanter om de icke utöver sin ryttarbegåvning dessutom förfogar över mentala och andra egenskaper.

Jag skapade 1957 ett uttryck "För att rida lika bra som en bra tjej - så måste en kille rida dj-t bra". Ett typiskt exempel på detta är Rolf Göran Bengtsson, som - trots alla sina fel och brister -  genom sin eminenta ryttarbegåvning verkligen "gått den långa och steniga vägen" till framgång. 
Heders!! och Lycka till!

I övrigt är det saker på gång!

Törnbotten 1999-10-19
Dag Nätterqvist  VBF  GSR

 


Copyright: Dag Nätterqvist 1999
Till startsidan

Webdesign:  Susanne Elfström, som också har gjort videon Motivera din häst