StartsidanSålda hästar från JakobslundArtiklarKontakta ossBilder på hästar och människorHästar till saluProva på lektionPresentation av TeametGalleriLänkar


"ång och låg"

   
Genom att omväxlande rida med halsen hög och låg gymnastiserar man långa ryggmuskeln. Sänkningen skall ske med nosen framåt-nedåt.
 
   
     
       
Många ryttare, tränare och även veterinärer tror att ridning med hästen ”lång och låg ” innebär att ryggen stärks. Inget kunde vara mer felaktigt. Långa ryggmuskeln går i princip från korset till tredje halskotan. Muskeln är synnerligen viktig ur ridsynpunkt eftersom det är den vi sitter på. Det är i – och i anslutning till – långa ryggmuskeln som de flesta ryggskador uppträder. När hästen sänker huvud och hals tänjs långa ryggmuskeln ut. Det innebär att den befinner sig i sitt svagaste läge. Stark är den då den är sammandragen, dvs då hästen har höjt halsen.
FLERA PROBLEM
Problemen runt långa ryggmuskeln är flera. Man kan inte hela tiden rida med muskeln anspänd, man kan heller inte rida lågt hela tiden. Anspänt läge blir i längden tröttande samtidigt som den långa, låga formen också blir ansträngande eftersom muskeln inte ”bär” då den är avslappnad. Hemligheten bakom att få en hållbar häst i detta avseende är att gymnastisera långa ryggmuskeln. Det sker genom att växla mellan den låga och den höga formen. Genom att förmå hästen att höja och sänka halsen får muskeln arbeta varierat - precis som då vi tränar en biceps genom att sträcka ut armen omväxlande med att spänna den. Farorna med ”lång och låg”-formen är flera. Du riskerar att få en häst som befinner sig på bogarna, dvs den placerar en stor del av vikten på framdelen, med förslitningsskador som följd.
RISKER
Risken är också stor för skador i långa ryggmuskelns infästningar, detta i synnerhet om ryttaren sitter mycket ned i sadeln. Därför är det av yttersta vikt att ryttaren rider med sätet ur sadeln då hästen är låg. Hästen skall sänka huvud och hals då ryttaren skjuter fram handen. Det är då också av stor vikt att sänkningen sker med en rörelse nedåtframåt. Ofta får man se hästar som visserligen sänker sig men har nosen bakom lodplanet. Detta är inte nedåt-framåt. utan nedåtbakåt. Sådana hästar är inte korrekt utbildade. För dig som vill lära dig mer om detta rekommenderar vi Dag Nätterqvists hemsida: www.jakobslund.se/dadde
LEIF-ERIK TÖRNBLOM.