Läsarbrev 99-09-14
med svar av Dag Nätterqvist

 
Hej
Jag är en av din hemsidas läsare, som även studerat annan litteratur du hänvisat till. Nu till min fråga: skulle inte du kunna göra en video om grundläggande form,utbildningsstege osv. Jag och förhoppningsvis många med mig skulle då få mer kött på benen. Bor man dessutom i urskogen där dom tränare du hänvisar till är långt borta så är risken stor att man läser det du skriver med har ingen eller väldigt liten chans att träna enligt dessa fakta. Tränare kommer väl inte uppstå bara för din video men man kan själv få en bild av hur det ska se ut och möjlighet att prova och ifrågasätta sin egen träning.
mvh TT
Bästa TT 
Allt vad Du säger är riktigt. Felet ligger närmast hos Svenska Ridsportförbundet, som utbildat de verksamma ridlärarna på ett felaktigt sätt. De ridlärare, som bryter mot dagens utbildning mobbas av de övriga. Tidskriften Ridsport tar inte in (censurerar) artiklar som bryter mot dagens felaktiga "trend". Domare som vill döma annorlunda mobbas osv.

Jag har den 18 februari insänt en skrivelse till Förbundets styrelse om detta, (läs min Hemsida 1999-05-04) på vilken jag ännu ej fått något svar. Situationen är närmast skrämmande. Efter allt mitt agerande under de sista åren kanske även de ansvariga börja vakna ur sin Törnrosasömn. Det är ryttarna ,som måste klaga hos sitt förbund. Detta om detta.

Ryttarna måste lära sig de riktiga grunderna på sin ordinarie ridskola. Därefter ska de skaffa häst. Ryttarna måste först lära sig tänka och sätta sig in i hästens anatomi, fysiologi, rörelselära och mentalitet. Det krävs att läsa och tänka och inte tro att kunskapen kommer flygande in i huvudet. Det "bekväma bildbandet" kan så småningom ett bra komplement vid utbildningen . Kanske mest som video för att se sina egna fel. Det viktigaste är många gånger kanske inte att göra rätt - utan att förstå varför ryttaren ska göra så eller så. Hade domare, tränare och ryttare haft förstånd och kunskap hade dagens situation aldrig uppstått. Läs min artikelserie "Den naturliga vägen till harmoni" , speciellt avsnitt 3 och avsnitt 4, så förstår Du hur det ska se ut. Läs avsnitt 1 och  avsnitt  2 så förstår Du varför.

Med vänlig hälsning 
Dadde
 


 
Hej "Dadde" 
Jag är en tjej på 19 år som har en arabhingst på 1,5 år. Jag har ett problem med honom, som jag inte vet hur jag ska hantera rätt. Han har en förmåga att "gå på" folk. Inte illa menat men han vill vara så nära inpå en så att han trampar en . Hur ska jag få honom att förstå att jag också behöver utrymme? Hoppas att du kan ge mig ett bra råd. Tusen tack på förhand
NN
Bästa NN
Du har slarvat med hans uppfostran, vilket gör att Du har en "tuff" period framför Dig. Läs min Hemsidebok speciellt kap 7 del1 och del 2. Led honom alltid i träns - aldrig i grimma; även om det tar mer tid och är jobbigare. Öva honom mycket i "Daddes tango". Många gånger om dagen. Så snart Du har träns på honom gäller "Daddes tango". Från och med nu gäller : bestämdhet parad med vänlighet, NEJ blandat med Braa. Han lyssnar på Dig - Du iakttar honom och använder röst parad med tygel och klapp. Var konsekvent även om det kostar på. LÄS och TÄNK och därefter HANDLA.¨

Lycka till 
Dadde 

 


Copyright: Dag Nätterqvist 1999
Till startsidan

Webdesign:  Susanne Elfström, som också har gjort videon Motivera din häst